Over ons

Het Nationaal Programma Samen Nieuw-West is een samenwerking van overheid, (maatschappelijke) organisaties en bewoners in en betrokken bij Amsterdam Nieuw-West. Met al meer dan 65 partners bouwen we de komende 20 jaar aan de toekomst van stadsdeel Amsterdam Nieuw-West.

Over ons

Waarom een programma?

De plek waar je wordt geboren en opgroeit, heeft invloed op de kansen die je in het leven krijgt. Ook in Nederland. De kansen verschillen zelfs per wijk of stadsdeel. Jongeren uit Amsterdam Nieuw-West groeien vaker op in een omgeving met armoede, criminaliteit, discriminatie en kansenongelijkheid dan jongeren uit de rest van Amsterdam. En dat hoort niet. Met het Nationaal Programma Samen Nieuw-West willen we dit doorbreken. Bekijk hier de analyse van Nieuw-West uit 2022.

Echt anders

Als we doen wat we altijd deden, krijgen we wat we altijd kregen. Daarom moet het anders. Om écht de problemen aan te pakken, is een lange termijn aanpak nodig. Dus doen we dit voor tenminste 20 jaar. Maar niemand weet de échte oplossing, daar zijn we eerlijk over. Als we wisten hoe het moest, dan hadden we het allang gedaan. Samen leren, proberen, experimenteren en ontdekken we wat werkt en wat niet. Daarbij kijken we verder dan de bestaande regels en systemen. In alles wat we doen staan de bewoners van Amsterdam Nieuw-West centraal en investeren we ongelijk in gelijke kansen.

Echt samen

Alle partijen die meebouwen aan een betere toekomst van Amsterdam Nieuw-West noemen we de alliantie. In maart 2023 ondertekenden we het Convenant ‘Wij zijn Samen Nieuw-West’. De alliantie bestaat op dit moment uit meer dan 65 partijen waaronder: bewonersorganisaties, woningcorporaties, politie, openbaar ministerie, welzijnsorganisaties, ondernemersverenigingen, scholengroepen, de Rijksoverheid en de gemeente. Dit aantal groeit, want elke partij die graag wil en kan bijdragen, mag aansluiten.

Heb je vragen over het programma? Bekijk onze FAQ.

Over ons

De alliantie

Alle partijen die meebouwen aan een betere toekomst van Amsterdam Nieuw-West noemen we de alliantie. De alliantie bestaat op dit moment uit meer dan 65 partijen waaronder: bewonersorganisaties, woningcorporaties, politie, openbaar ministerie, welzijnsorganisaties, ondernemersverenigingen, scholengroepen, de Rijksoverheid en de gemeente. Dit aantal groeit, want elke partij die graag wil en kan bijdragen, mag aansluiten.

Ik wil ook partner worden

Aangesloten alliantiepartners:

Calvijn college, stichting Zaam

Calvijn college, stichting Zaam

“Wij willen jonge mensen begeleiden en inspireren in hun ontwikkeling tot zelfbewuste, gezonde en verantwoordelijke wereldburgers.”