Terugblik: Samen bouwen aan een stadsdeel waarin kinderen minder jeugdzorg nodig hebben

“Kinderen moeten niet alleen het recht op jeugdzorg hebben, maar ook het recht om minder jeugdzorg nodig te hebben.” Die krachtige boodschap deelde wethouder Marjolein Moorman van de Gemeente Amsterdam tijdens de dialoogsessie over de Amsterdamse Jeugdvisie in Nieuw-West. Samen met met Aya en Amal - twee jongeren uit de kerngroep jongeren van Samen Nieuw-West - en twee ouders ging zij het gesprek aan: wat moet er gebeuren zodat kinderen in onze stad écht de kansen krijgen die ze verdienen?

Terugblik: Samen bouwen aan een stadsdeel waarin kinderen minder jeugdzorg nodig hebben

1 op de 7 kinderen in 2025 heeft jeugdzorg nodig. Dat betekent niet dat zij ziek zijn, maar dat het systeem stuk is. In Nieuw-West – een stadsdeel met relatief meer complexe familiedynamieken, woonproblemen en kinderen die opgroeien in armoede – is dat extra voelbaar. We moeten niet alleen de gevolgen bestrijden, maar vooral de oorzaken aanpakken. Dat is precies waar we met het Nationaal Programma Samen Nieuw-West aan werken: investeren in betere en gezonde groei- leefomstandigheden en sterke sociale netwerken.

De praktijk voorop

Onder begeleiding van Fatimzahra Baba gingen jongeren, ouders en professionals in gesprek over wat er anders moet. Welke verantwoordelijkheid ligt bij formele en informele organisaties, scholen, woningcorporaties en de gemeente? Hoe kunnen jongeren en ouders zelf bijdragen aan de oplossingen? De gesprekken waren soms confronterend, maar vooral inspirerend: deelnemers spraken niet alleen over problemen, maar deelden ideeën en oplossingen die direct toepasbaar zijn in de praktijk.

Zeven uitgangspunten voor een andere aanpak

De wethouder deelde de zeven uitgangspunten voor deze oplossingen:

  • Investeer ongelijk in gelijke kansen – daar waar de achterstand het grootst is, moet de inzet het sterkst zijn.
  • Maak problemen minder overheersend – geen kind zou zich ‘een dossier’ moeten voelen.
  • Maak niet van alles een individueel probleem – armoede en kansenongelijkheid zijn structurele issues.
  • Accepteer dat niet alles opgelost hoeft te worden – maar maak het wél dragelijker.
  • Werk samen vanuit vertrouwen – ouders, scholen, hulpverleners en de buurt.
  • Blijf betrokken, ook als het beter gaat – geen tijdelijke pleisters, maar blijvende oplossingen.
  • Betrek jongeren en ouders actief – zij weten zelf het beste wat werkt.

“Met andere woorden: al ons beleid moet het belang van kinderen vooropstellen,” benadrukte Moorman. Wat tijdens de gesprekken naar voren kwam, was glashelder: de oplossingen zitten niet alleen in de jeugdzorg, integendeel, maar ook in andere kansen voor de jeugd, huisvesting en een inclusievere, eerlijkere leefomgeving waarin vaste regels en systemen bevraagt worden.

Een kind dat zich veilig voelt op school, een fijn (t)huis en ouders heeft zonder overmatige stress, heeft veel minder kans om vast te lopen. Dat besef moet leidend zijn in alles wat we doen.

Jezelf én anderen (nog) beter te maken

De middag werd afgesloten met een gezamenlijke Iftarmaaltijd – een moment van verbinding en reflectie. Dit is waar Samen Nieuw-West voor staat: bouwen aan een stadsdeel waar iedereen thuis is en waar kinderen zichzelf en anderen (nog) beter maken.