Armoede & veiligheid: twee grootse onderwerpen voor belangrijke inzichten

Op 18 november vormde Ru Paré het decor voor een inspirerende en verbindende middag tijdens een bijeenkomst voor professionals binnen de alliantie. Met onderwerpen als armoede en veiligheid als focus bood het event een uitgelezen kans om samen écht van gedachten en inzichten te wisselen.

Armoede & veiligheid: twee grootse onderwerpen voor belangrijke inzichten

De uitdaging: armoede als systeemprobleem

Tim ’S Jongers, publicist, bestuurskundige, politicoloog en expert op het gebied van sociale ongelijkheid, opende de middag met een inspirerende en confronterende keynote. Aan de hand van concrete verhalen schetste hij de realiteit van verschillen in sociaaleconomische status en wat het effect van zo’n lagere status kan zijn. Dat deed hij aan de hand van échte verhalen waarin bestaande ervaringen benadrukten wat voor impact armoede op gezondheid, welzijn en kansen heeft. Bovendien onthulde hij de structurele oorzaken die voor een vicieuze cirkel kunnen zorgen.

Zijn belangrijkste oproep? Bevraag maatschappelijke normen en stimuleer solidariteit door oplossingen te creëren die kloven écht overbruggen.

De link tussen armoede en criminaliteit

Criminoloog Jan Dirk de Jong bouwde voort op Tims inzichten en richtte zich op de manier waarop armoede jeugdcriminaliteit aanwakkert. Vanuit jarenlange ervaring en onderzoek belichtte Jan hoe jongeren in een omgeving van achterstelling vaak vast komen te zitten in een neerwaartse spiraal.

Een paar grootse inzichten die hij deelde:

  • Jongeren die opgroeien in armoede leren vaak vanaf jonge leeftijd te ‘overleven’, waardoor lange-termijn-doelen naar de achtergrond verdwijnen.
  • Jan introduceerde de “marshmallow test”, waarbij hij uitlegde hoe onmiddellijke beloningen – zoals status of erkenning – vaak aantrekkelijker zijn dan abstracte voordelen op lange termijn, zoals scholing of werk.
  • Traditionele oplossingen schieten vaak tekort omdat ze niet aansluiten bij de belevingswereld van jongeren.

Zijn belangrijkste boodschap aan het publiek? Bied betekenisvolle alternatieven door ruimtes te creëren waar jongeren zich gewaardeerd en ondersteund voelen. En: sta open voor oplossingen die aansluiten bij de voorkeuren en realiteit van jongeren

Interactieve breakout-sessies

Na de keynotes namen de deelnemers deel aan interactieve breakout-sessies, opgedeeld binnen de domeinen van Samen Nieuw-West: Eigenaarschap, inclusie en democratie, Veiligheid, Werk en bestaanszekerheid, Wonen en leefomgeving, Kansen voor de jeugd en Community wealth building.

In deze sessies werd verder onderzocht hoe inzichten zoals die van Tim en Jan praktisch kunnen worden toegepast binnen Nieuw-West. Een van de bewoners zei hierover: ‘Er is nog zóveel te doen, maar alleen samen kunnen we aan een toekomst voor Nieuw-West bouwen die van ons allemaal is.

In verbinding

Samen werken we aan de toekomst van Nieuw-West. Waar we ons op focussen hebben we vastgelegd in het concept uitvoeringsprogramma. Hierin staat wat er in grote lijnen gaat gebeuren de komende tijd. Heb jij een goed idee dat met een van de domeinen te maken heeft of heb je een ander idee dat je wilt delen? Laat het ons dan weten!