Vertegenwoordiging op haar best: bewoners in het bestuur van alliantie Samen Nieuw-West
We zijn er altijd duidelijk over geweest: het Nationaal Programma Samen Nieuw-West is er voor en door bewoners. Dat is geen papieren belofte. Precies daarom zitten er nu zeven bewoners in het alliantiebestuur.
Bewoners weten als geen ander waar het aan schort in hun buurt en hoe het beter kan. Toch werd hun perspectief lang niet altijd gehoord. Echt meebesturen was eerder niet zo vanzelfsprekend. Dat is het nu wel. Vol energie zijn deze nieuwe bestuurders aan hun taak begonnen: Suzanne Spekreijse, Jeffrey Spijker, Sumadi Bambang Oetomo, Marjan Guman, Theodora Akator, Manal Lamrabat en Anita Ramroochsingh.
Wie zijn deze bestuurders? Wat motiveert hen? Hoe zien zij hun buurt en wat willen ze bereiken in het alliantiebestuur? Binnenkort komen er portretten van de nieuwe bestuurders. In dit filmpje stellen een paar bestuurders zich alvast voor. Wat vonden zij van hun eerste vergadering?
Bart van den Bergh begeleidde vanuit Stichting !WOON in opdracht van het Nationaal Programma de werving en selectie van bewoners uit Nieuw-West. Dat deed hij samen met een groep betrokken bewoners: het ontwerpteam. Het was de vraag hoe je met elkaar vaststelt wie de juiste mensen zijn, hoe je hen bereikt en ook hoe je hen voorbereid op het werk. Hieronder vertelt hij meer over dit bijzondere proces: democratie in werking!
Een plek aan tafel
Samen Nieuw-West gaat voor duurzame verandering: niet de uitzondering organiseren, maar de regel en dan moet je grondig te werk gaan. De overkoepelende vraag is hoe overheid, organisaties en bewoners, ieder vanuit een andere rol, gelijkwaardig kunnen samenwerken in de vaak nog ongelijke praktijk. Welke bewoners willen meebesturen?
Hoe bereik je hen? Hoe bereid je hen voor op het werk? En hoe zorg je voor een goede vertegenwoordiging?
Bart van den Bergh werkte eerder voor het Startblok Riekerhaven, een sociaal woonproject voor jonge Amsterdammers en statushouders. Hij hield zich daar bezig met de opbouw van de gemeenschap binnen het gebouw.
Bewoners mee laten besturen in het alliantiebestuur is een van de actielijnen van het domein Eigenaarschap, inclusie en democratie. Het Nationaal Programma Samen Nieuw-West vroeg Bart dan ook of hij met bewoners in een ontwerpteam een plan van aanpak wilde maken voor werving, selectie en toetreding van bewoners in het alliantiebestuur.
Het gesprek starten
Bart: ‘Ik ben begonnen met een lijst van bewoners die op de een of andere manier al actief waren in Nieuw-West en ik heb hen gevraagd of ze mee wilden denken. Zo kwam het ontwerpteam tot stand.
Ik begin vervolgens met de vraag hoe de bewoners het zien. Wat vinden jullie belangrijk? Wat denken jullie dat er moet gebeuren? En zo zijn we samen het gesprek aangegaan. Dan gaat het borrelen en soms ook knetteren en botsen, maar de groep en de ideeën vormen zich omdat we met elkaar blijven zoeken naar een gezamenlijk standpunt, waar is iedereen het over eens?’
Zelfselectie: wie wil er meebesturen?
Bart: ‘We hebben met het ontwerpteam bijeenkomsten georganiseerd voor bewoners die wilden bijdragen aan Nieuw-West. Daar kwamen mensen naar toe die graag wilden besturen, die zichzelf dat zagen doen. Vervolgens zijn we uitgegaan van zelfselectie. Dan komt er uit de groep van bewoners zelf het antwoord op de vraag: wie van ons is het meest geschikt om namens ons allemaal die plekken op te vullen?
Wij moesten een realistisch beeld schetsen van wat de bewoners kunnen verwachten. Hoeveel tijd het kost. Dat je deelneemt voor het belang van de grote groep, niet alleen voor jezelf. Dat het er best stevig aan toe kan gaan in zo’n bestuur, veel vaart, veel dynamiek. Kan je daar tegen? En heb je daar zin in? Sta je in je kracht als je dit gaat doen, of past een andere plek je beter? Een werkgroep, bijvoorbeeld. Zo’n proces kost tijd, maar uiteindelijk kwamen de antwoorden vanuit die bewonersbijeenkomsten en daarmee de juiste mensen.’
De verkenners vooruit
Bart: Om vaart erin te houden, zijn er eerst vier bewoners uit het ontwerpteam tijdelijk in het alliantiebestuur gekomen: Leo Schrader, Jeffrey Spijker, Sumadi Bambang Oetomo en Anita Ramroochsingh.
Uit het selectieproces kwam naar voren dat het fijner was om met zeven bewoners aan de slag te gaan in plaats van met vijf. Dus dat hebben we in de praktijk gebracht. Er zijn vijf zetels beschikbaar in het alliantiebestuur. Alle zeven zijn lid en per vergadering zijn er vijf aanwezig. Op deze manier blijft het werkbaar voor iedereen.’
In dit artikel, dat gepubliceerd is door de HvA, vertelt Bart ook uitgebreid over deelname van bewoners aan het alliantiebestuur van het Nationaal Programma Samen Nieuw-West.