Laagdrempelig contact met ouders maken

Kinderen leren taal door te luisteren naar anderen en met hen te kletsen. Maar dan: op straat kom je een bekende moeder tegen. Haar zoontje heeft een taalachterstand. In de buggy reageert hij niet. Hij kijkt YouTube. Wat doe je?

Laagdrempelig contact met ouders maken

Preventietafel: voorkomen is altijd beter

We zijn deze ochtend te gast bij een preventietafel in Slotervaart. Onze alliantiepartner Sipi organiseert deze preventietafels samen met de Werkgroep Het Jonge Kind. Doel is om iedereen die zich betrokken voelt bij de ontwikkeling van het jonge kind bijeen te brengen. Het gaat om informatie-uitwisseling en dialoog tussen ouders, bewoners en professionals. Deze ochtend zijn er vier oudercontactpersonen, een moeder en twee preventieve logopedisten vanuit de GGD aangeschoven. Vandaar de focus op taalontwikkeling bij het jonge kind. Het jongetje in de buggy is een voorbeeld van de vragen waar de oudercontactpersonen mee te maken krijgen.

Ook achter de voordeur

Wijkgerichte oudercontactpersonen zetten zich in voor het jonge kind (-10 maanden tot 6 jaar). Dit doen ze door laagdrempelig in gesprek te gaan met ouders. De oudercontactpersonen bieden oplossingen waar ze kunnen en begeleiden naar hulp waar nodig. Ze komen op scholen en op de koffieochtenden in het buurthuis. Maar ze knopen ook gewoon op straat een gesprekje aan. De oudercontactpersonen hebben een groot netwerk in de wijk, spreken meerdere talen, en belangrijk: ze leggen geen dossiers aan. Dit bij elkaar zorgt ervoor dat ze makkelijk in contact komen met ouders, ook achter de voordeur. Ze zijn op deze manier een belangrijke schakel tussen ouders en instanties.

Focus van de oudercontactpersonen is preventie: hulp bieden aan ouders om te voorkomen dat er dingen niet goed gaan. Het liefst zo vroeg mogelijk, dus ook aan toekomstige ouders. Dit sluit naadloos aan bij het domein Kansen voor de jeugd van het Nationaal Programma Samen Nieuw-West.

Er zijn op dit moment zeven oudercontactpersonen actief via Sipi. De vier oudercontactpersonen die vandaag aan tafel zitten zijn: Nadia Sbai, Salima el Jallouli, Marisela Cornado Garcia en Ayse Özsoy.

Deze dames barsten van de energie en willen het, met alles wat ze in huis hebben, beter maken voor het jonge kind. Dat gaat ze ongetwijfeld lukken.

Preventieve logopedie

Projectleider Wilma Aarts leidt het gesprek deze ochtend in Slotervaart. Iris Richter is aangeschoven als projectleider van de werkgroep Het Jonge Kind. Ook zijn er twee logopedisten van de GGD, Hélène Floris en stagiair Jorik van Engeland.

Vandaar de focus op taalontwikkeling deze keer. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat kindjes die op tweejarige leeftijd meer dan een uur schermtijd krijgen op vierjarige leeftijd een slechtere spraak- en taalontwikkeling hebben.

Tips van Jorik

Het is een hardnekkig misverstand dat je altijd Nederlands moet spreken met je kind. Spreek vooral de taal van je hart. Emoties overbrengen doe je in de taal die je het beste spreekt. Zorg wel dat het Nederlands op orde is voor de basisschool. Wees duidelijk op welke momenten je welke taal spreekt: bijvoorbeeld van school ophalen (Nederlands), bij opa en oma (Turks), op woensdag (Nederlands).

En probeer vraaggesprekjes met je kind. Dus niet zomaar een appel geven, maar vragen. Wil je een appel of wil je een banaan? En praten, woorden geven aan wat je doet in de dagelijkse verzorging. Deze kleine gesprekjes helpen in de spraakontwikkeling.

De kunst van een goed gesprek

Deze ochtenden gaan niet alleen over de inhoud, maar ook over de vorm. Hoe bereik je ouders die geen vertrouwen meer hebben in instanties? Hoe voorkom je dat je staat te zenden omdat je de boodschap zo belangrijk vindt? Luisteren zonder oordeel. Dat is een klein antwoord op de vaak grote problemen. Echt luisteren, met je mond dicht, om je in de ander te verdiepen en te verplaatsen. Dan kom je er pas achter wat de ander nodig heeft. Het klinkt als een open deur, maar echt luisteren is een kunst. Als je te doelgericht een gesprek begint, schiet je vaak je doel voorbij.

Het helpt ook om te benoemen wat er wél goed gaat. En om als professional zelf open te zijn over de eigen ervaringen en kwetsbaarheid. Dat nodigt de ander uit om ook openhartig te zijn.

Daarnaast kan het ouders helpen om andere ouders in groepsverband te ontmoeten. Luisteren naar andermans verhalen kan taboedoorbrekend werken en de stap kleiner maken om zelf ook te delen.

Sipi: Stichting voor Interculturele Participatie en Integratie

Sipi zet zich in om mensen, generaties en culturen met elkaar te verbinden. Dat doen ze via taalschool, jeugdhulp en zorg & welzijn. Ze doen onderzoek naar taalonderwijs, inburgering, opvoeding, jeugd en informele zorg.

Ze leiden ook de oudercontactpersonen op. En ze onderzoeken ze welke groepen extra ondersteuning nodig hebben en analyseren ze de informatie die binnenkomt via de oudercontactpersonen. Sipi is alliantiepartner van het Nationaal Programma Samen Nieuw-West. Hier lees je meer over hun werk en hun programma’s.

De volgende preventietafel is op 3 december in Geuzenveld-Slotermeer. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden: jeugd@s-ipi.nl