De kracht van straatmanager Jihad Yasser Ali
Wat doet deze straatmanager voor de Osdorper Ban? Waar wordt ze echt blij van en waar doet ze het voor? Deze keer vertelt Jihad Yasser Ali hoe zij met haar werk bij wil dragen aan een nog mooier Nieuw-West.
Sinds afgelopen zomer werkt Jihad als straatmanager op de Osdorper Ban. Officieel, binnen haar functie, vertegenwoordigt ze de belangen van de ondernemers in de straat. Onofficieel, buiten haar functie hebben de kinderen en de jeugd in de buurt haar volle aandacht. Het liefst brengt ze die twee groepen samen.
‘Wat kunnen we nog meer bereiken met elkaar?’ Dat is wat ze zich dagelijks afvraagt. ‘En dan komt er van alles naar boven bubbelen in deze wijk.’
Ze legt verbinding tussen de ondernemers en de bewoners. Dat doet ze door ontmoeting mogelijk te maken en evenementen voor de buurt te organiseren samen met haar collega’s. Maar ook door aanwezig te zijn, een praatje te maken en te luisteren. ‘Als we de straat prettiger en veiliger willen maken’, zegt ze, ‘dan lukt dat alleen met z’n allen.’
Met impact graag
Jihad wil oplossingsgericht werken: niet met de focus op de problemen, maar kijken naar de oplossingen. En het liefst oplossingen waar zoveel mogelijk mensen profijt van hebben. Voor de lange termijn. Impact dus. Daar gaat haar hart sneller van kloppen.
Mensen kennen haar misschien al van het werk dat ze doet met de stichting Make A Kid Happy. Ze hielp mee het Suikerfeest te organiseren op het dak van de Albert Heijn Osdorp XL. Want ook dichtbij huis zijn er kinderen die extra aandacht verdienen. Kinderen die mogen voelen dat ze al het moois meer dan waard zijn.
Pizza party
Jihad vindt het fijn dat haar werk niet heel erg projectmatig aangevlogen wordt: het ontstaat vooral door te doen. Informeel, laagdrempelig, een praatje maken, elkaar aanspreken en de koppen bij elkaar steken.
Zoals de avond dat jongeren uit de Wildemanbuurt en de Osdorper Ban spraken met buurtbewoners in het Broekmanhuis. Het ging over de overlast die de jongeren veroorzaken als ze in de portieken hangen. De bewoners zochten verbinding met de jongeren, die vaak niet meegenomen worden in de gesprekken, terwijl ze net zo goed buurtgenoten zijn. Lifecoach Nassa Baladi bracht de groep bij elkaar. En Daniël Kay, projectleider jeugd en veiligheid, was er om te kijken hoe deze eenmalige bijeenkomst een blijvend karakter kon krijgen.
Door goed te luisteren ontstond er aan beide kanten meer begrip voor elkaars situatie. Geen anonieme ergernissen meer, maar een bekend gezicht en een voornaam. En de jongens verkassen als iemand last van ze heeft. Dat dit lukt, in gesprek met elkaar, zonder tussenkomst van instanties, geeft vertrouwen aan alle betrokkenen. Die zichzelf dus de Pizza Party zijn gaan noemen, omdat de eerste overlegavond werd afgesloten met pizza’s.
Inmiddels kijken ze met elkaar naar een plek in de eigen buurt waar de jongeren ondersteund worden in hun doorontwikkeling. ‘Het zijn kleine stappen,’ zegt Jihad, ‘maar wel belangrijke.’
Dat vonden ze blijkbaar bij radio 1 ook: Jihad schoof aan bij Dijkstra & Evenblij Ter plekke om te vertellen over de pizza-dialoog met de jongeren.
Samen schoonmaken
Jihad houdt van de simpele acties. Zo wil ze samen met haar collega Cherish Lont graag de World Clean Up Day omzetten in iets structureels. Zodat jongerenorganisaties, buurtbewoners, ondernemers en de jongeren zelf samen voor de wijk zorgen. Nu is het een groepje bewoners dat elke zondag afval prikt, maar het gaat haar erom dat iedereen aangehaakt raakt. Voor een schonere buurt, maar ook om met elkaar in verbinding te komen.
De mooiste wijk die er is
Jihad wil graag met haar werk bijdragen aan het goede wat er al is in de buurt is. Stapvoets samen dezelfde kant uit bewegen, met de ondernemers, de jongeren en de rest van de buurt. Dat is haar drive, elke dag weer.
Jihad woont zelf wel in Nieuw-West, maar niet aan de Osdorper Ban. Ze is aangenaam verrast door alle positiviteit in de buurt. Er zijn zoveel mooie initiatieven en er wordt al heel veel georganiseerd. Als je niet midden in de wijk zit, zegt ze, krijg je dat gewoon niet mee. Veel mensen kijken negatief naar Osdorper Ban en Wildemanbuurt, maar de jongeren hier vinden hun wijk de mooiste die er is.
De straatmanager vertegenwoordigt de BIZ: de bedrijven investeringszone. Een BIZ is een afgebakend gebied, zoals een winkelstraat, waar ondernemers samen investeren in de kwaliteit van hun bedrijfsomgeving. Bijvoorbeeld door verloedering aan te pakken of sfeerverlichting op te hangen tijdens de feestdagen. De straatmanagers horen bij de Straatgerichte Aanpak: een onderdeel van de integrale aanpak Wildemanbuurt, die wordt uitgevoerd met alliantiepartners van het Nationaal Programma Samen Nieuw-West.
Luister hier naar het hele gesprek op Radio 1 met Jihad.