Extra veegteam voor Osdorp
Foto credit: Jan van der Borden, VuilnisOproer
Er zijn 94 hotspots in Nieuw-West op de kaart gezet. Het gaat om plekken waar extra schoonmaak dringend gewenst is. Dit veegteam focust op Osdorp. Voordat hun werkdag begint, is er een fotomoment met de mensen die dit mogelijk gemaakt hebben.
Team Osdorp Schoon
De mensen achter dit team zijn gebiedsmakelaars, het VuilnisOproer, Stadswerken en een dagelijks bestuurder van het Stadsdeel Nieuw-West. Een deel van deze mensen is ook verbonden aan het Nationaal Programma Samen Nieuw-West, vanuit de actielijn Schoon, heel en veilig. Sascha van der Sloot is gebiedsmakelaar Osdorpplein, Meer en Oever. Hij deelt voor de foto de witte hesjes uit van het Nationaal Programma, dat middelen beschikbaar heeft gesteld voor dit derde schoonmaakteam.
De handen ineen
Hoe zorg je voor een schoner Nieuw-West? Zonder deze extra veegploeg van acht man sterk komen we er niet. Dat is duidelijk. Er ligt te veel vuil op straat voor de reguliere ploegen. Maar er komt meer bij kijken. De aanpaklijst met 94 plekken, is samengesteld in gesprek met bewoners, gebiedsmakelaars, straatmanagers, Stadswerken en het VuilnisOproer. Van die 94 plekken zijn er 20 complex. Hester Veenhuijsen, gebiedsmanager Amsterdam Nieuw-West: ‘bij die plekken gaat het om bijplaatsingen, ophopingen, ongedierte, dumping van grofvuil, zwerfvuil. Daar moet extra aandacht naar toe en samenwerking is daarbij heel belangrijk.’
Dat geldt ook voor evaluatie: wat is volgens bewoners schoon en netjes? En hoe doet de ene veegploeg het in vergelijking met de andere? En waar ligt dat aan? Half oktober is de eerste evaluatie met alle betrokkenen.
Foto credit: Ismail Kichouhi, Gemeente Amsterdam
Korte lijnen
Na de foto’s is er voor het vegen nog even tijd voor koffie met wat lekkers in het Stadsdeelkantoor. Nadia Najibi zit namens de gemeente in het opgaveteam Veiligheid van het Nationaal Programma Samen Nieuw-West. Ze is trekker van de actielijn Schoon, heel en veilig. ‘We zien bewoners als partners, niet als klant. Zonder input van bewoners en VuilnisOproer kom je niet tot zo’n aanpaklijst. Er zijn in Nieuw-West zoveel mensen actief in hun buurt, wekelijkse prikkers en mensen die vuilniscontainers adopteren. Ik zie deze mensen als innovators. Ze denken bijvoorbeeld mee over de statiegeldblikjes en praten met de mensen die op de blikjes jagen. Dat levert belangrijke kennis op en daar houd ik van. Als ik wil weten hoe het met deze veegploeg gaat, fiets ik even langs hun route. Dan zie ik ze aan het werk en hoor ik waar ze tegenaan lopen.’
Ook Hester houdt ook van de korte lijn. Ze laat Abdel, de voorman van de veegploeg, zo snel mogelijk weten waar zijn ploeg kan stoppen voor koffie- en plaspauzes op de nieuwe route. Ook niet onbelangrijk.
Zichtbaar schoon
Nazmi Türkkol, stadsdeelbestuurder met portefeuille Afval en Reiniging is enthousiast over deze extra veegploeg. ‘Het is heel belangrijk dat bewoners snel resultaat zien. Een schonere buurt, dat versterkt ook het gevoel van veiligheid. Als bewoners een melding doen, moet er snel actie op volgen, dat helpt het vertrouwen. We werken nu meldinggestuurd. Als er een melding binnenkomt betekent dat voor ons dat we gaan lopen. Daarnaast werken we ook samen met de bewoners aan het structureel verbeteren van de schoonheidsgraad door alle locaties op de aanpaklijst aan te pakken. We gaan nu uitblinken en dit volhouden.’
Nico Schoen (op de foto in het groene hesje) is BuurtBlikVanger voor Osdorp en lid van het VuilnisOproer. Hij is een bekend gezicht in Osdorp, waar hij het zwerfafval vaak rennend te lijf gaat. Ook hij is optimistisch. Het lijkt steeds beter te gaan in Osdorp en gebiedsgericht werken zal dat versterken.
Nazmi: ‘Bewoners hebben een grote stem in de vraag waar we de boel nog schoner kunnen krijgen. Wij als gemeente willen ook de juiste toon vinden: bewoners gewoon aanspreken, als verzoek, niet als kritiek. En het helpt ook als de jongens van de veegploeg dat verzoek doen. Zo gaan we van slim praten, naar slim doen.’
Vuil gezien?
Bewoners kunnen online een melding maken van vuilnis: https://meldingen.amsterdam.nl/incident/beschrijf. Of bellen naar nummer: 14020. Melden per app kan ook.
Die is hier te downloden: https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/De-Amsterdam-App-kp
Handje helpen?
Op de site van onze alliantiepartner het VuilnisOproer staan al hun initiatieven en activiteiten op een rijtje. Ernaar kijken alleen is al aanstekelijk: https://www.vuilnisoproer.nl/vuilnisoproer Meehelpen kan altijd, want samen gaat het makkelijker.