Buurtfestival bij de Lang Leven Thuisflat in Osdorperhof
Versnipperde zorg, eenzaamheid en overbelaste buren. Ans Smits en Leo Schrader, bewoners van de 55-plussersflat Osdorperhof, vonden dat het anders moest. En dat kon ook. Hun bewonersinitiatief mondde uit in de Lang Leven Thuisflat. Aanstaande zaterdag valt er wat te vieren.
Ouderenzorg 2.0
Het Osdorperhof was ooit een bejaardenhuis met aanleunwoningen en is nu een 55-plussersflat, waar ook vitale ouderen wonen. Bewoners Ans en Leo zagen een wildgroei aan betrokken zorginstellingen en zorgverleners af en aan rijden. Vol goede bedoelingen, maar met weinig tijd.
Toen ze bij een seniorenflat in Rotterdam zagen hoe het ook kon, zijn ze gaan praten met alle betrokken partijen. Eigenaar Rochdale, zorgorganisatie Cordaan, welzijnswerk Combiwell, het zorgkantoor van Zilveren Kruis en de gemeente. Wat Ans en Leo voor ogen zagen, sloot mooi aan bij het idee van Lang Leven Thuisflats: zoveel mogelijk zorg weer in huis halen, door een vast team geleverd. Waardoor hulpverleners en bewoners elkaar goed kennen en problemen in een vroeg stadium herkend en opgepakt kunnen worden. Dat is efficiënter, maar vooral ook een stuk prettiger voor de bewoners. Bovendien zorgt de mix met vitalere bewoners ervoor dat buren elkaar een handje kunnen helpen.
Waar op andere plekken dit idee vanuit de betrokken organisaties is ontstaan, komt het in Osdorp echt uit de koker van bewoners Ans en Leo. En dat is bijzonder.
Soms neemt een voorbijganger een komkommer mee
Buiten de box denken: dat levert vaak wat moois op. Ans en Leo zaten al in de bewonerscommissie van de Osdorperhof maar een deel van hun plannen viel buiten die commissie. Ze wilden moestuinbakken maken voor de bewoners van het complex, maar ook voor andere buurtbewoners. En zo kwam het tot stichting Omnibus, waar nu drie flatbewoners in zitten en vijf, wat jongere, buurtbewoners.
Samen organiseren ze een jaarlijks buurtfestival, waarover zo meer. Maar er is ook een wekelijks happy hour op vrijdagmiddag in het restaurant van de flat: De Buren, waar Cordaan ook de dagbesteding voor de senioren organiseert. Af en toe organiseert Omnibus een pubquiz of een cursus moestuinen. En ja, het gaat goed met de moestuinbakken, al neemt een voorbijganger soms een net rijpe komkommer mee.
Doorpakken en een champagnemomentje
Er gaat een hoop goed in de Osdorperhof. Zorginstanties, corporatie en gemeente hebben korte lijntjes met elkaar en binnenkort gaat de flatcoach van start: iemand bij wie bewoners terechtkunnen met vragen en die verdere hulp inschakelt als dat nodig is.
Zaterdag 7 september komt wethouder Zorg Alexander Scholtes een stevige handtekening zetten om het werk van de afgelopen twee jaar te vieren en om op de ingeslagen weg door te gaan. Scholtes ziet graag 30 van deze Lang Leven Thuisflats in Amsterdam komen.
Bij een bewonersinitiatief als dit is het pionieren en dan kan je ook tegen de grenzen van de regelgeving aanlopen. De gemiddelde leeftijd in de Osdorperhof is 87. Als het de bedoeling is dat buren elkaar helpen met de kleine dingen, zijn er vitalere ouderen die
dat kunnen bieden. Er is dus een goede mix van bewoners nodig. Binnen de huidige regelgeving is het zo dat kwetsbare ouderen voorrang krijgen bij de plaatsing, wat ook logisch is. De vraag is of er een mouw aan die regels gepast kan worden, zodat die mix goed blijft. Daar moeten alle betrokken partijen met elkaar over in gesprek, werk in uitvoering.
En nou die handjes…
En ondertussen is het ook tijd voor het jaarlijkse buurtfestival in de binnentuin. Nadrukkelijk niet alleen een feest voor de flatbewoners: vorig jaar waren er rond de vierhonderd buurtbewoners. Toegang is gratis en de vele vrijwilligers zorgen ervoor dat drankjes voor een minimale prijs gaan. Er is Nederlandstalige muziek, met als grote publiekstrekker Thijs Boontjes Dans en Showorkest. Maar ook oldschool Jamaicaanse ska en reggae van Change the Mood en andere bands. Toko Bandung, ondernemer aan de overkant van de weg, verzorgt het eten.
Het feest start om 12:30, ingang aan de C.K. Eloutstraat.