AFVAL EXPOFETTE: Een doorgeef expositie

De Afval Expofette laat zien hoe bewoners, ambtenaren en ondernemers werken aan openbare ruimte die schoon, heel en veilig is. In een stad die tegelijk rommelig, divers en spannend is. De Afval Expofette vertelt een verhaal dat nog niet af is.

AFVAL EXPOFETTE: Een doorgeef expositie

We blijven eraan werken én we geven het door. ‘Doorgeven’ past bij samenwerken aan een schoon en fijn Amsterdam Nieuw-West. Want iets ‘weg’ gooien, dat bestaat eigenlijk niet. Je geeft het altijd door.

Hoe doen we het in Amsterdam Nieuw-West? Wat vind jij? We zijn enthousiast over de beweging die is ingezet vanuit Schoon Heel Veilig. Tegelijk is er nog veel te winnen om het stadsdeel nog aantrekkelijker te maken voor iedereen. We kijken daarbij net zo goed naar hoe de gemeente zorgt voor een schone stad, als naar haar bewoners en ondernemers. Sommige dingen kunnen gewoon beter geregeld worden. Maar een circulaire economie komt er niet vanzelf.

Op donderdag 29 februari 2024 om 16.00 opent in het Plaza van het Tuinstadhuis in Amsterdam Nieuw-West de Afval Expofette. Deze bijzondere expo laat zien hoe bewoners, ambtenaren en ondernemers werken aan openbare ruimte die schoon, heel en veilig is. De Afval Expofette vertelt verhalen van bewoners, ondernemers en ambtenaren. Dat verhaal is onaf. We blijven eraan werken en we geven het door, net als bij een estafette. In de Afval Expofette is aandacht voor de rommelige levens en ingewikkelde systemen die onder het afvalprobleem liggen. Mensen hebben verschillende prioriteiten en altijd beperkte tijd en ruimte. Hoe kun je dan toch samenwerken aan een fijne en schone stad?

De Afval Expofette geeft een eerste antwoord op die vraag. We nodigen je uit in de rijkdom, de rommeligheid en de inzichten van twee jaar samenwerken en leren in het programma Schoon Heel Veilig. Maak kennis met de principes die ons inspireren, zoals “LET MAAR OP DE ROMMEL” en “IETS OPPAKKEN DAT NIET VAN JOU IS”. Afval is een symptoom. Duik in de wereld die er onder ligt. En vooral: ontmoet elkaar en maak nieuwe verbindingen! Want we maken beweging, en zoals bij een estafette vragen we jou om de volgende te zijn. Wij zijn ambtenaren, bewoners, ondernemers en creatieve makers. Doe je met ons mee?

Waar?

De Afval Expofette opent op 29-02-24 om 16.00 en is de hele maand maart elke vrijdag te bezoeken van 10.00 tot 17.00. Deze expositie is niet bedoeld om alleen maar te bekijken. Zoals bij een estafette vragen we jou om de volgende te zijn. We hebben niet op alles een antwoord en kunnen het niet alleen. Alleen dan kunnen we Amsterdam Nieuw-West een schone en fijne plek maken.

Maart 2024
Elke vrijdag van 10.00 – 17.00
Plein ‘40-’45 – 1, Amsterdam

De principes van schoon, heel en veilig

We willen iets veranderen aan hoe we samenwerken en -leven in Amsterdam Nieuw-West. Om dat te bereiken richten we ons op de relaties die we met elkaar aangaan. We hebben vijf principes ontdekt die gaan over de kwaliteit van die relaties. We hopen dat ze je inspireren! Ze vormen de leidraad door de Afval Expofette. Ze komen in elk werk terug.

LEVENS ZIJN ROMMELIG
Daar hebben we oog voor. Amsterdammers leiden rommelige levens waarin niet altijd alles gaat zoals gehoopt of verwacht. En ze hebben expertschap en kwaliteiten die we kunnen benutten voor de stad. Wie onderdeel is van de rommel kan onderdeel worden van de oplossing.

LET MAAR OP DE ROMMEL
Want onder rommel ligt waarde. Afval herinnert ons eraan dat we met elkaar te maken hebben. We bewegen naar afval toe, we zijn er nieuwsgierig naar en hebben er aandacht voor. Onze werkhypothese is dat deze aandachtige houding samen kan gaan met het streven naar een schone stad.

IETS OPPAKKEN DAT NIET VAN JOU IS
Stedelijke problematiek, dorps gedrag. Iedereen die met ons samenwerkt snapt dat je soms iets oppakt dat niet van jou is. Als we alleen focussen op ons eigen bezit, ons eigen straatje, dan kunnen we geen gezamenlijke stappen zetten naar een fijne stad.

ESTAFETTE!
Dat betekent goed doorgeven. Schaarste aan tijd en geld is er altijd. Maar dat zit onze toewijding niet in de weg. Estafette inspireert ons vanwege de toewijding aan het tijdelijke, en de aandacht voor het moment van doorgeven. We steken elkaar aan, en we vormen samen een warme keten.

ERGENS SAMEN VOOR GAAN
Is het nieuwe bottom up. We zien steeds meer mensen die zich samen inzetten voor de stad. Grenzen tussen organisaties worden minder belangrijk als je samen enthousiast wordt en iets gaat doen of iets gaat maken. Bewoners en ambtenaren kunnen samen een club starten die impact maakt.

Hotspots

Hieronder vind je vier ‘hotspots’: plekken in Nieuw-West waar in het afgelopen half jaar door een ontwerpteam aan gewerkt is op basis van de principes en binnen het ‘schoon, heel en veilig’ traject.

Hotspot Osdorpplein

Hotspot Bedrijvenpark Osdorp

Hotspot Barajasweg

Hotspot Calandlaan

 

VuilnisOproer: Boosheid zonder rancune

Wij, de prikkers van Amsterdam Nieuw-West zijn boos.

Boos als we laadbakken met oranje jassen erin langs afval zien rijden.
Boos als we iedere dag op dezelfde plek peuken opruimen.
Boos als de gemeente tevreden is, terwijl wij zien dat het schoner kan.

Daarom zijn we in 2020 het VuilnisOproer gestart. Een beweging van mensen die willen laten zien dat het anders moet en kan! Onze woede is niet voor niets geweest. Anno 2024 werken we op allerlei manieren samen met beleidsmakers bij Afval en Grondstoffen en andere gemeentelijke diensten. Onze boosheid maakte plaats voor het gevoel er niet alleen voor te staan. We zien dat ambtenaren hun best doen om het anders aan te pakken en de beleving van bewoners daarbij centraal te zetten. Niet makkelijk, wel nodig.

In de Afval Expofette kun je naar de verhalen van en over het VuilnisOproer luisteren, en samen met ons boos worden. Soms denken we dat het tijd is om onze naam te veranderen in iets lievers. Maar.. zo’n slechte emotie is woede niet, als je tenminste niet verbitterd of rancuneus raakt. Onze woede zit vol met energie. Met de wil om het anders te doen. We nodigen je van harte uit om hier je boosheid de ruimte te geven. Zet de koptelefoon op, trek de bokshandschoenen aan en ga los op het afvalprobleem van Amsterdam Nieuw-West. Voelt dat goed? Sluit je aan bij het VuilnisOproer en werk met ons samen aan een schonere stad.

IETS OPPAKKEN DAT NIET VAN JOU IS – ERGENS SAMEN VOOR GAAN

 

Onder de stenen

Een beroemde revolutionaire kreet luidt: onder de straatstenen ligt het strand. In het bijna revolutionaire jaar 1968 stond het ook op een Amsterdamse muur in de Haarlemmerbuurt geschreven. Een leus die de aandacht vraagt voor wat mogelijk wordt als je de gebaande paden verlaat.

Amsterdam Nieuw-West zoekt naar een nieuwe manier van samenwerken rond afvalproblematiek. Deze hoop stenen heeft ons iets te vertellen. Eerst waren ze een terras. Maar ze lagen iemand in de weg, en die verplaatste ze. Zo werden ze – in de ogen van iemand anders – een voorbeeld van verloedering van de buurt. Ze werden zelfs een bestuurlijke prioriteit. Wil je weten hoe het afliep? Kunstenaar Victor Engbers liet speciaal voor de Afval Expofette de stenen zelf spreken. Ze vertellen een verhaal over verschillende waardesystemen en de spanning tussen doe-democratie en de-basis-op-orde. Heb je tijd om even naar ze te luisteren? Hoe kijk jij naar deze hoop stenen? Wat vertellen ze jou over je eigen plek en rol in de stad?

LEVENS ZIJN ROMMELIG – LET MAAR OP DE ROMMEL – ESTAFETTE! –
IETS OPPAKKEN DAT NIET VAN JOU IS

 

De tafel waar niets meer afwaait

Tijdens de Expofette verkennen we hoe circulaire governance voor het afvalvraagstuk er uit kan zien. Governance die geen afval produceert in de vorm van losse eindjes, niet gecheckte aannames en onduidelijke verantwoordelijkheden.

Plein ‘40–’45 is het kloppend hart van de buurt. De rommeligheid maakt de markt een fijne plek: je komt er nog eens iets of iemand tegen. Maar de markt leidt ook tot rommel op straat. En op dit moment gebeurt ook het maken en nakomen van afspraken vaak rommelig. Er zijn veel goede initiatieven maar sommige mooie dingen waaien nu nog weg, zodat niet duidelijk is wat van wie is. Dat komt omdat afval als vraagstuk in principe niet af te bakenen is: automatisch komen andere onderwerpen mee, zoals veiligheid, sociale samenhang en economie.

Hoe kunnen we hier mee omgaan als gemeente? Wat als er een tafel zou zijn waar niets meer vanaf waait? Aan die tafel…

…worden alle partijen die kunnen bijdragen aan het afvalvraagstuk op en rond het plein vertegenwoordigd.
…omarmen we de inherente rommeligheid van de markt: er zullen altijd dingen langs waaien die niet van ons zijn, ook die geven we een plek.
…worden dingen ter plekke opgelost of zo doorgegeven dat ze niet in de vorm van afval weer terugkomen op het plein.
…stemmen we gezamenlijke ambities af tussen partners en vinden we het juiste midden tussen bestuurlijke ambities en bottom up initiatief.

En ondertussen blijft het maar waaien… Hoe zou circulaire governance er uit kunnen zien? Wat kun jij doen om te voorkomen dat goede ideeën wegwaaien?