
Feestelijke opening Schuldenbrug in Ru Paré
In de Gemeente Amsterdam worstelt één op de vijf inwoners met schulden. De Amsterdam Law Hub en de Universiteit van Amsterdam sloegen de handen ineen om juridische advieslijn Schuldenbrug op te richten, met als doel het efficiënter en eerder helpen van mensen met schulden, door informele hulpverleners te voorzien van juridische ondersteuning. Op 30 januari 2025 vond de officiële, feestelijke opening van Schuldenbrug plaats in Ru Paré, met sprekers als Samen Nieuw-West directeur Samir Bashara, Wethouder Rutger Groot Wassink, Decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid Mireille van Eechoud en Bijzonder hoogleraar UvA Nadja Jungmann. Hessel du Mark (woordkunstenaar en artiest uit Nieuw-West) zorgde voor de nodige muzikale beats.

Het project is een initiatief van De Amsterdam Law Hub met Nadja Jungmann, Bijzonder Hoogleraar aan de UvA (gespecialiseerd in schuldenproblematiek). Zij zegt hierover: “Het is zó belangrijk om informeel betrokken te zijn bij bewoners.”
Door juist informele hulpverleners te voorzien van antwoorden op juridische vragen, kunnen mensen met schulden vaak efficiënter en eerder geholpen worden. Rechtenstudenten van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam starten in januari met de eerste spreekuren.

Schuldenbrug in vogelvlucht
Projectleiders Susan Leclercq en Tim Verheij leiden de juridische advieslijn: ‘Schuldenbrug biedt juridische ondersteuning aan informele hulpverleners die vaak met specifieke juridische vragen zitten van hun cliënten. Onze studenten zullen vijf dagen per week beschikbaar zijn om uiteenlopende vragen rondom schulden te beantwoorden. ‘We hopen dat we op termijn mensen met schulden écht verder kunnen helpen.’
Schuldenbrug is niet bedoeld als een nieuw loket voor burgers, het dient juist als ondersteuning voor hulpverleners om burgers die bestaande informatielijnen niet weten te vinden, beter te bereiken.

‘Wij willen niet wéér een extra loket voor schulden zijn’
Rechtenstudenten van de UvA geven telefonisch advies, speciaal ontworpen om laagdrempelige toegang tot juridische expertise mogelijk te maken. Naast de enthousiaste groep studenten is een studenten-bestuur opgericht om Schuldenbrug door te ontwikkelen. Bestuursleden Farah Qureshi en Fiore van der Linden: ‘Het specifiek bieden van ondersteuning over schulden aan informele hulpverleners maakt Schuldenbrug uniek. We willen niet wéér een extra loket voor schulden zijn. We willen helderheid bieden aan mensen die kampen met schulden, via hun hulpverleners.

Samenwerking met lokale organisaties essentieel
Vanuit het project zal nauw samengewerkt worden met buurt- en wijkteams, evenals met informele organisaties. Deze samenwerking zorgt ervoor dat de adviezen breed inzetbaar zijn en zij veel mensen kunnen bereiken die ander wellicht geen hulp zouden zoeken. Ook krijgen de studenten bij het geven van advies ondersteuning van juridisch expert en schuldhulpverlener Sarah Jeddaoui.
Deze aanpak is gebaseerd op een bewezen, succesvolle methode van advisering zoals bij de Vrouwenrechtswinkel Amsterdam, een initiatief van de Amsterdam Law Hub, Bureau Clara Wichmann en Gemeente Amsterdam. Daar voeren rechtenstudenten, die uitvoerig zijn getraind in gespreksvaardigheden, cultuur- en gendersensitief werken en kennis hebben van o.a. socialezekerheidsrecht, intakes uit en formuleren adviezen die vervolgens worden gecontroleerd door ervaren juristen.
De Schuldenbrug is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 10:00 tot 13:00 via 020-244 73 68 en info@schuldenbrug.nl en de website.