Indiening initiatieven ‘Werk en bestaanszekerheid’ 

Binnen het Nationaal Programma Samen Nieuw-West werken overheid, (maatschappelijke) organisaties en bewoners samen aan de toekomst van Nieuw-West: Samen Nieuw-West. ‘Werk en Bestaanszekerheid’ is een belangrijke pijler binnen het Nationaal Programma Samen Nieuw-West.

Indiening initiatieven ‘Werk en bestaanszekerheid’ 

Onlangs is het concept uitvoeringsprogramma  vastgesteld. Daarin heeft de alliantie vastgelegd wat er de komende tijd in grote lijnen gaat gebeuren. En nu is het tijd voor de uitvoering! Maar zonder jullie, onze (potentiële) partners kunnen we niet aan onze missie bouwen.

Als onderdeel van het uitvoeringsprogramma is er budget gereserveerd voor (vernieuwende) initiatieven die mensen helpen om aan het werk te gaan/blijven en/of armoede en schulden tegen te gaan. Daarom zijn we op zoek naar partners en initiatieven waarmee we onze ambities rondom ‘Werk en Bestaanszekerheid’ vorm kunnen geven. Heb jij een initiatief op dat gebied waarmee we het verschil in Nieuw-West kunnen maken dat aan onderstaande voorwaarden voldoet?  Stuur jouw plan plus begroting dan op naar sabina.dirks@amsterdam.nlOp 1 juni 2024 sluit de tranche.

Wat gebeurt er met jouw ingediende initiatief?

Binnen 2 weken na ontvangst van jouw plan nemen we contact met je op. Als jouw initiatief past binnen de actielijnen van het uitvoeringsprogramma en de beoordelingscriteria, gaan we samen in gesprek om te bepalen wat een vervolgtraject zou kunnen zijn. Daarna wordt het besproken in de relevante werkgroep die hierbij past. Indien het initiatief positief wordt beoordeeld doet de werkgroep een voorstel ter toekenning aan de selectiecommissie. Ten slotte is er een akkoord nodig van het Opgaveteam Werk en Bestaanszekerheid. In juli 2024 gaan alle goedgekeurde plannen ter kennisname naar het Alliantiebestuur.

Beoordelingscriteria

Initiatieven worden beoordeeld aan de hand van de volgende criteria:

  1. Het initiatief moet plaatsvinden in Nieuw-West
  2. Het initiatief sluit inhoudelijk aan en draagt bij een of meer van de onderdelen/actielijnen van uitvoeringsprogramma van het NPSNW – hoofdstuk Werk en Bestaanszekerheid.
  3. Het plan is van voldoende kwaliteit c.q. is duidelijk en concreet.
  4. Het initiatief moet de potentie hebben om zonder deze vliegwielmiddelen in de toekomst (richtlijn: na drie jaar) zelfstandig voortgezet te kunnen worden (bijv. via structurele financiering vanuit een alliantiepartner).
  5. Het initiatief moet passen bij de opgave. Dat houdt in dat de partij qua inhoud goed past bij de opgave  én bij Nieuw-West.
  6. Het plan borgt dat bewoners
    a. Mee kunnen praten (democratie)
    b.Eigenaarschap kunnen nemen (eigenaarschap)
    c. Mee kunnen doen (inclusie)
  7. Het initiatief gaat zo veel mogelijk uit van lokaal investeren, dat wil zeggen: de uitvoering wordt waar mogelijk gedaan door lokale mensen, met lokale partners en draagt door transparantie over werkwijze en opbrengsten bij aan lokale kennisontwikkeling waar ook andere initiatieven op voort kunnen bouwen.
  8. Het initiatief scoort goed op minimaal één van de 10 vuistregels. Bij iedere vuistregel is er minimaal sprake van een voldoende.

Vuistregels alliantie Nationaal Programma Samen Nieuw-West ‘Als we blijven doen wat we deden, blijven we krijgen wat we kregen.’

  1. Verandering is een doel op zich
  2. Wij organiseren ‘de regel’, niet de uitzondering
  3. Het kan alleen samen
  4. Wij weigeren (te) wantrouwen
  5. Compassie
  6. Wij organiseren het organisch
  7. De leefwereld
  8. Ongelijk investeren
  9. Wij omarmen het niet weten
  10. Zwaartekracht door lichtheid

Lees in het uitvoeringsprogramma (pag 6)  meer over de vuistregels.

Lees meer over het thema ‘Werk en bestaanszekerheid’ binnen het Nationaal Programma.