Mooi werk! Goedbetaalde banen in de haven

Het Amsterdamse havenbedrijfsleven had niet altijd de jongeren in Nieuw-West in het vizier en andersom ook niet. Werken in de haven – is dat niet vies en zwaar?

Mooi werk! Goedbetaalde banen in de haven

Nee dus. Hoog tijd voor de haven om het imago op te poetsen en om personeel te werven om de hoek, in Nieuw-West. Er is namelijk voldoende werk: goedbetaalde banen op praktijk-, mbo- en hbo-niveau.  Het imago moet worden opgepoetst  om personeel te werven om de hoek, in Nieuw-West. Er is namelijk voldoende werk: goedbetaalde banen op praktijk-, mbo- en hbo-niveau. Het Nationaal Programma Samen Nieuw-West en het Amsterdamse havenbedrijfsleven slaan de handen ineen: zij zoeken werknemers en wij hebben jongeren die we aan werk kunnen helpen!

Speciaal voor jongeren

Het Amsterdamse havenbedrijfsleven gaat collectief vacatures in de spotlight zetten. Ze hebben een arbeidsmarktcampagne opgezet om jongeren en zij-instromers in Nieuw-West beter te bereiken. Want hoe vinden de haven en jongeren elkaar beter? Het is belangrijk dat opleidingen en trainingen goed aansluiten op de werkpraktijk. Veel contactmomenten helpen ook, en dus komen er volop stages, gastlessen, havenrondvaarten en opendagen. Ook speciaal ontwikkelde lespakketten dragen bij aan een betere matching. En bij de aanstaande Zeehavendagen Amsterdam in juni komt er een jongerenevenement. Als jongeren en zij-instromers een toekomst in de haven wel zien zitten, komt er een kort (vernieuwd) matchingtraject dat hen klaarstoomt voor een baan in de haven.

Volop kansen

Het werk in de havens van Amsterdam – waar ook Zaanstad, Velsen-IJmuiden en Beverwijk bij horen – biedt volop kansen. De inhoud van het werk kan verschillende kanten uit: technisch, logistiek of maritiem. Heel veelzijdig dus. De haven zoekt op alle fronten personeel. En dat blijft de komende jaren nog wel even zo, doordat de energietransitie banen oplevert en er veel mensen met pensioen gaan. Tijd voor verjonging!

Handen ineen

Initiatiefnemers van het stimuleringsprogramma zijn Ondernemersvereniging ORAM, Amports en Port of Amsterdam. Ze worden gesteund door het Nationaal Programma Samen Nieuw-West en haven- en havengerelateerde bedrijven. In december is dit Stimuleringsprogramma Werken in de haven (2024-2026) ondertekend. Onder andere door wethouder Rutger Groot-Wassink – wethouder werk en bestuurder Nationaal Programma Samen Nieuw-West – en Port of Amsterdam CEO Koen Overtoom. Het programma richt zich eerst specifiek op de jongeren in Nieuw-West. Het is de ambitie om ook andere stadsdelen aan te haken bij het programma.

Interesse?

Ben je ook nieuwsgierig geworden naar het werk in de haven? De website werkenindehaven.amsterdam met daarop alle beschikbare banen is binnenkort in de lucht. Houd dit in de gaten, ook voor alle activiteiten – zoals de havendagen in juni – die op stapel staan. Wij zullen er ook op deze site over berichten.