Event: Community Wealth Building in Nieuw-West

Woensdag 28 februari 2024 was er een avondvullend programma voor iedereen die meer wilde weten over Community Wealth Building (CWB). En dat waren er gelukkig heel wat.

Event: Community Wealth Building in Nieuw-West

De ruim 130 deelnemers waren actieve bewoners, professionals en ondernemers met diverse beroepen en achtergronden. Thomas Siderius (team CWB/onderzoeker lokale geldstromen) trapte af met een inleiding op Community Wealth Building. Een panel vertelde over hun werkbezoek aan Engeland en Schotland, waar ze al veel verder zijn met CWB. Opbouwwerker Omar Khan hield een verhaal over CWB in Preston en er waren diverse workshops. De avond werd opgeluisterd door livemuziek van Hessel Du Mark (woordkunstenaar en hip hop artiest uit Nieuw-West) en afgesloten met een gezamenlijke maaltijd. De sfeer was nieuwsgierig, openhartig en enthousiast.

Ruimte voor uitleg

Community Wealth Building raakt de kern van waar het Nationaal Programma Samen Nieuw-West voor staat. En het spreekt al snel tot de verbeelding, terwijl het nog niet voor iedereen duidelijk is wat er wel en niet onder valt. Daarom is het goed om daar helder over te zijn. Ook op deze avond was er ruimte voor uitleg. In onderstaand filmpje nemen we je er graag in mee.

Werkbezoek

Commons Lab organiseerde vorig jaar november, in nauw overleg met het CWB-programmateam, het werkbezoek naar Engeland en Schotland, omdat men daar al langer met CWB bezig is. Er gingen ongeveer 25 mensen met een diverse achtergrond mee op reis. Allemaal betrokken binnen de gemeenschap. Preston is volgens onderzoek door CWB de meest verbeterde stad van het Verenigd Koninkrijk. Internationaal spreekt men zelfs van het ‘Preston Model’. En Schotland is begonnen om CWB te implementeren op nationaal niveau. Een panel van vijf medereizigers deelde deze avond hun ervaringen en inspiratie met de nieuwsgierige bezoekers.

Workshops

Ted Howard, een van de pioniers van de beweging, hield een inleidende workshop over CWB. De overige workshops gingen over lokaal inkopen en meer lokale geldcirculatie en over Asset Based Community Building. Ook was er een workshop voor initiatieven en sociale ondernemingen uit Nieuw-West die al met vernieuwende werkvormen aan de slag zijn of willen gaan. De vijfde workshop was voor mensen die CWB-ambassadeur willen zijn in hun organisatie: wat en wie hebben zij daarvoor nodig?

Start

Het commentaar en de tips van de workshopdeelnemers waren goed bruikbaar. Net als hun enthousiasme over CWB. Deze avond was een mooi startpunt om te laten zien wat CWB is, wat de concrete plannen in Nieuw-West zijn en wat we er met elkaar mee kunnen bereiken.

Ook nieuwsgierig geworden? Neem graag contact met ons op: sabina.dirks@amsterdam.nl