Iftar XL

De Albert Heijn XL aan het Osdorpplein had het al eerder gedaan: een Buurt Iftar organiseren. Dit jaar deden ze het weer, nog breder dan daarvoor. Samen met bewoners en tal van andere ondernemers en organisaties in de buurt. Er zaten 505 buurtbewoners aan tafel om te genieten van het eten en elkaars gezelschap. Dat smaakt naar meer.

Iftar XL

Nassa Baladi van Stichting Studiezalen: ‘Samen is het woord waar het om gaat, altijd. Iedereen is op zoek naar elkaar, maar niet iedereen durft de eerste stap te zetten. Bewoners hebben daar wel behoefte aan, in heel Amsterdam, en zeker ook in Osdorp.’

Meer dan een maaltijd

De iftar is altijd meer dan alleen eten. Het gaat om het verbindend samenzijn en deze Buurt Iftar had als thema veiligheid en wilde graag jong en oud in Osdorp dichter bij elkaar brengen. De boodschap van de iftar is: geef om elkaar, denk aan elkaar en zoek elkaar op. Houd van jezelf en vooral ook van de ander. Het idee is dat als je iets goed doet, er vanzelf weer iets goeds jouw kant uit komt. Niet dat je daar op moet gaan zitten wachten, het komt vanzelf een keer, het wordt niet vergeten.’

Waarom deed je mee aan deze iftar?

Nassa: ‘Persoonlijk om de verbinding te creëren, om niet alleen met elkaar te praten – en te praten, en te praten – over wat er beter kan, maar om het ook echt te doen. Vanuit de wijk, voor de wijk. De jongeren hebben een kans nodig, als je ziet hoe hun thuissituatie soms is. Met Stichting Studiezalen strijden we echt tegen de kansenongelijkheid. En aan de andere kant heb je de ouderen. Er zit zoveel wijsheid in die mensen, zoveel kracht.

Ik vind het dus belangrijk om jong en oud bij elkaar aan tafel te krijgen. De ouderen hebben Osdorp opgebouwd en de jongeren moeten hier de toekomst maken. Het zijn twee groepen die vaak langs elkaar heen leven, of elkaar ronduit lastig vinden. Terwijl iedereen aan het einde van de dag hetzelfde wil: gehoord en gezien worden. Mensen zijn in die zin allemaal gelijk.’

Hoe ging dat die avond?

Nassa: ‘We hebben de tafels met jong en oud gemixt en er was per tafel iemand om het gesprek te leiden. We hebben met elkaar een spel gespeeld met vragen over de wijk en zo kwamen de gesprekken goed op gang. Hoe zag Osdorp er vroeger uit? Wat heeft je hiernaartoe gebracht? Wat vind je leuk aan Osdorp? Iedereen kon een kaartje schrijven met een wens voor de wijk. We hebben de wensen verzameld en wat ik heb gezien, was zo hartverwarmend.’

Wat trof je het meest rond deze iftar?

Het was echt zo’n moment dat alles op z’n plek viel. Het was mooi dat de Albert Heijn Osdorp XL en initiatiefnemer Mustapha Tannane dit weer wilde organiseren, ook in deze onrustige tijd. En er deden zoveel mensen mee, de ondernemersvereniging in Osdorp, Jihad van Make a Kid Happy, Gemeente Amsterdam, Samenwonen-Samenleven en natuurlijk het Nationaal Programma Samen Nieuw-West. Maar ook de wijkagenten schoven aan.

Eerst dachten we dat er 250 mensen zouden komen, maar het werden er steeds meer en meer. Al het eten is dagvers bereid door buurtbewoners en ondernemers uit de buurt, alles geregeld door Albert Heijn. Er werden lastminute pannen soep gedoneerd en we mochten gebruikmaken van de ovens van de Turkse bakker. Het is bijna te veel om op te noemen. Iedereen genoot er zo van.’

Wat wil je tegen je buurgenoten zeggen?

‘Het was zo fijn dat we met zoveel waren en dat we zo zonder oordeel in openheid bij elkaar konden zijn. Er waren vrouwen en mannen die van tevoren aangaven dat wel wilden komen, maar dat ze graag tijdens het eten apart en in rust wilden zitten. We twijfelden even of we voor hen aparte ruimtes moesten inrichten, maar dat hebben we uiteindelijk wel gedaan. We vonden het vooral belangrijk dat ze kwamen. Beneden zat alles door elkaar en was er muziek, boven zaten de mensen rustiger en apart. Na het eten ontmoette iedereen elkaar wel en ontstonden er mooie gesprekken. Ik denk dat we het goed gedaan hebben zo. Schuif vooral wel aan.’

En de winnaar is…

Alle aanwezigen kregen iets mee naar huis. Maar de twee mensen met de mooiste wens voor de wijk winnen een week naar Marokko. Ze gaan goed verzorgd op reis naar een riad. Binnenkort laten de organisatoren weten welke wensen gewonnen hebben. Wat overduidelijk is: Osdorp zelf heeft veel gewonnen deze avond.

Wie helpt er mee?

Zoals gezegd: de avond was geslaagd en smaakt naar meer. Dit was de kickoff. De organiserende partijen zien graag nog meer ontmoetingen tussen buurtbewoners. Het woont prettiger met elkaar samen als je elkaar kent en ook begrip kan opbrengen voor elkaars situatie. Dus wie wil er meehelpen om het volgende ontmoetingsmoment te organiseren in Osdorp? De mensen van het Nationaal Programma en alle aangesloten partners denken en doen graag mee. We zijn te bereiken via: samennieuwwest@amsterdam.nl.