Goede afspraken op de Woontop: ook voor Nieuw-West
In de gebieden van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) wonen 1,2 miljoen Nederlanders. Wie hier geboren wordt, heeft niet dezelfde kansen als kinderen elders in dit land. Een goede thuisbasis is de start van alles.
Amsterdam Nieuw-West is één van de twintig gebieden van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. In Nieuw-West werken de alliantiepartners van het Nationaal Programma Samen Nieuw-West toegewijd samen om de fysieke en sociale leefomgeving te verbeteren. Daarvoor is het onder andere nodig om op grote schaal woningen op te knappen, onleefbare woningen te vervangen en ook veel nieuwe woningen te bouwen zodat mensen een wooncarrière in eigen wijk kunnen maken. Een nieuwe woning kan meer verhuisbewegingen op gang brengen, zodat de wijken krachtiger worden en de gemeenschap hechter.
Het grote plaatje
Het Rijk, overheden, corporaties en marktpartijen hebben op de Nationale Woontop concrete afspraken gemaakt over hoe ze de realisatie van nieuwe woningen versnellen naar 100.000 woningen per jaar. Ook moet twee derde van alle nieuwe woningen betaalbaar zijn. En het bouwtempo gaat flink omhoog.
In de NPLV-gebieden komen tussen 2025 en 2029 – bovenop bestaande afspraken – nog eens 10.000 extra woningen. Daarnaast zijn in deze gebieden 40.000 woningen versneld klaar.
Nieuwe woningen voor Nieuw-West
De gemeente Amsterdam heeft als partner van het Nationaal Programma Samen Nieuw-West op de Nationale Woontop een bestuurlijk akkoord bereikt. Er is een woondeal gesloten om de woningvoorraad in Nieuw-West uit te breiden. Dit wordt gedaan door versneld te starten met de bouw van circa 10.000 woningen in de periode van 2025 tot en met 2029 in verschillende projecten. Het gaat hierbij grotendeels om betaalbare woningen.
Geen 1-0 achterstand
Jongeren uit Nieuw-West groeien vaker op in een omgeving met armoede, criminaliteit, discriminatie en kansenongelijkheid dan jongeren uit de rest van Amsterdam. En dat hoort niet. Met het Nationaal Programma Samen Nieuw-West wil de alliantie dit met een andere aanpak doorbreken.
De druk op de woningmarkt in Nieuw-West is groot. Vraag en aanbod sluiten vaak niet op elkaar aan. Ook is er onderhoud nodig aan de huizen. Sommige buurten zijn vervuild, slecht onderhouden en zorgen voor overlast. Vanuit het perspectief van wonen en leefomgeving willen we dat iedereen in Nieuw-West een huis en een thuis heeft. De woningen zijn goed onderhouden, betaalbaar en duurzaam. De leefomgeving is gezond waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Plekken zijn goed bereikbaar: te voet, te fiets of met het openbaar vervoer dat goed betaalbaar is. De combinatie van ruimtelijke en sociale instrumenten zijn essentieel voor het verbeteren van dit gebied.
Niet alleen nieuwe stenen
Naast het versnellen van de bouw gebruiken we in Nieuw-West de steun van het Rijk ook om te investeren in maatschappelijke voorzieningen, herhuisvesting, interim beheer, groen en openbare ruimte. Dat is belangrijk, want een buurt bestaat uit meer dan woningen.
Om de leefbaarheid en veiligheid te verbeteren moeten ook de openbare ruimte en het voorzieningenniveau goed op peil zijn. Een prettige buurt versterkt de sociale samenhang en voorkomt dat bewoners weg willen trekken. Een prettige buurt trekt ook weer nieuwe bewoners aan, zoals leraren en zorgprofessionals.
Bouwen in dichtbevolkte gebieden vraagt meer dan in andere wijken. Het kost meer, maar het levert ook een hogere maatschappelijke meerwaarde. En bovendien, als we niets doen, zijn de maatschappelijke kosten nog veel hoger.
Pas het begin
De afspraken op de Woontop vormen het startpunt voor een intensievere samenwerking. De Woontop is dus zeker niet het eindstation. De komende tijd blijven de ondertekenaars de voortgang volgen en zo nodig aanvullende afspraken maken om het woningtekort – sneller, slimmer en met minder regels – in te lopen.
Lees meer over de kansen die de betrokken gemeenten en NPLV-gebieden zien voor de woningbouwversnelling: https://lnkd.in/efduBW4j