De modelwoning laat het zien: zo mooi woon je op 60 m2

De modelwoning laat het zien: zo mooi woon je op 60 m2

Veel senioren krijgen andere woonwensen als ze ouder worden. Bijvoorbeeld een woning zonder trap. Sommigen willen ook best kleiner wonen, maar lopen in de praktijk tegen obstakels aan.

De net geopende modelwoning aan de Akersingel biedt uitkomst. Die maakt namelijk inzichtelijk hoe ruim die 60m2 is. Wat ook helpt is de bijzondere samenwerking van het Doorstroomteam Nieuw-West.

Een deel van de senioren in Amsterdam Nieuw-West woont in een relatief grote huurwoning. Aan de andere kant wonen veel gezinnen te klein. Bijvoorbeeld het gebrek aan privacy of rust om huiswerk te maken belemmert de ontwikkeling van die kinderen. Het bevorderen van doorstroming is een antwoord, waarbij elk gezin dat geholpen wordt er eentje is.

Bewoner Karin Janssens: ‘Ik wil best graag kleiner gaan wonen. Het is mooi om ruimte te maken voor een nieuw gezin, ik gun het anderen om in mijn huis weer een leven op te bouwen.’

Pilot voor een passende woning

De pilot Doorstroomhulp is onder de vlag van het Nationaal Programma Samen Nieuw-West gestart. De wooncorporaties Stadgenoot, De Alliantie, Eigen Haard en Ymere, Stichting !Woon, de gemeente Amsterdam en de werkgroep Doorstroming van het Nationaal Programma werken hierin samen. Het doel is om meer mensen te laten doorstromen naar een woning die beter bij hun gezinssamenstelling en levensfase past. Daarbij komen ook de woonbehoeften in kaart van de senioren die wél in hun eigen woning willen blijven.

Sinds maart is het Doorstroomteam in actie. In dat team werken de corporaties, de Stichting !Woon en twee onafhankelijke bewonerscoaches samen.

De samenwerking tussen deze partijen is krachtig. Directeur Samir Bashara van het Nationaal Programma Samen Nieuw-West: ‘We hadden het niet zonder elkaar gekund. Neem alleen al het beschikbaar stellen van de modelwoning door De Alliantie en het inrichten van de woning door de verhuisservice van de gemeente.’

Persoonlijke en gezamenlijke aanpak

Wat het bijzonder maakt, is de persoonlijke benadering. Bewonerscoaches Saïda el Ghabzouri en Asmae Kharmich en de woonacoches/doorstroommakelaars van de corporaties leggen huisbezoeken af. Ze kennen de wijk, luisteren naar wat er nodig is en krijgen het vertrouwen van de bewoners.

De hulp is niet alleen praktisch. De gesprekken gaan ook over wat de ouderen nodig hebben om prettig ouder te worden in de huidige woning. Is er bijvoorbeeld behoefte aan verdere maatschappelijke ondersteuning?

Als senioren wel bereid zijn om te verhuizen, dan gaan ze tot het gaatje om obstakels in het zoek- en verhuisproces aan te pakken. Ze helpen met het woningaanbod, met het surfen en klikken in de online wereld en de hele papierwinkel.

Saïda: ‘We doen echt alles om mensen te helpen en ik houd me aan mijn belofte. Is er hulp nodig bij het inloggen op digiD? Dan kom ik even langs. Ook op zaterdag.’

Bewoner Els Dam: ‘Zonder de persoonlijke hulp was ik er niet eens aan begonnen. Die gaf echt de doorslag voor mij.’

Saïda: ‘We doen echt alles om mensen te helpen en ik houd me aan mijn belofte. Is er hulp nodig bij het inloggen op digiD? Dan kom ik even langs. Ook op zaterdag.’
Bewoner Els Dam: ‘Zonder de persoonlijke hulp was ik er niet eens aan begonnen. Die gaf echt de doorslag voor mij.’

We plukken nu al de vruchten

De pilot loopt nog, maar werpt nu al zijn vruchten af. Het contact tussen de corporaties over doorstroming is bijvoorbeeld verbeterd. Ook het goede gesprek tussen bewoners en hun corporaties is van grote waarde: er is een persoonlijk gezicht, herhaald contact, korte lijntjes en een helpende hand. Dat is winst, ook voor de senioren die besluiten om niet, of nu nog niet, te verhuizen.

Sleutelmoment

Vrijdag 15 november was de feestelijke opening van de modelwoning. Samir Bashara (directeur Samen Nieuw-West), Anne Wilbers (voorzitter van het opgaveteam Wonen en Leefomgeving en bestuursvoorzitter Stadgenoot), wethouders Dirk de Jager (Wonen) en Alexander Scholtes (Ouderen en zorg), Sandra Doevendans (stadsdeelbestuurder), en Anne Oosterbaan (De Alliantie) waren daarbij aanwezig. Zij gingen in gesprek met bewoners die al verhuisd waren of dat nog willen doen.

De ene verhuizing maakt de andere mogelijk

Samir Bashara in Het Parool: “Verhuizen is een ingrijpende gebeurtenis. Dat is een zaak van geduld hebben. We zijn heel blij dat 23 huishoudens hebben aangegeven dit zo snel mogelijk te willen.”

Volgens Samir is een groot deel van het werk dat nu gedaan wordt ook zaadjes planten. Het kan heel goed zijn dat nu iemand gaat nadenken over kleiner wonen en dat die plannen over twee jaar werkelijkheid zijn. De ene verhuizing maakt de volgende weer mogelijk.

Het uiteindelijke doel is natuurlijk om zoveel mogelijk mensen met een tevreden gevoel in een huis te laten wonen dat goed past bij hun wensen en behoeften. Daar werken alle betrokken partijen hard aan.

Geïnteresseerde huurders kunnen bij hun corporaties terecht voor een gesprek over hun woonsituatie en de verhuisregelingen. Zo’n eerste gesprek kan in hun eigen woning, maar ook in de modelwoning.