Speelgroep Plus: een thuis voor ouders en kinderen in Geuzenveld

Sinds een jaar werkt Leila op de speelgroep Plus, een groep waar ze kinderen met een beperking en hun ouders begeleid.

Speelgroep Plus: een thuis voor ouders en kinderen in Geuzenveld

In Nieuw-West zijn er verschillende organisaties die passende hulp aanbieden voor kinderen met een beperking. Toch kunnen niet alle gezinnen die hulp nodig hebben daar terecht. Veel organisaties hebben een wachtlijst van één of twee jaar.

“Een moeder kwam voor de derde keer met haar zoon naar de speelgroep Plus. Hij vond het meestal lastig om te focussen en wilde vaak niets weten van de opdrachten die ik hem gaf. Toch benoemde hij op een middag de kleuren ‘rood’ en ‘blauw’ uit zichzelf. ‘Ik kan nu met een gerust hart op vakantie’, zei zijn moeder blij en opgelucht tegen mij. Dat raakte mij echt”, vertelt Leila Badaou.

Door de juiste hulp en ondersteuning zowel binnenshuis als daarbuiten, kan een kind zich leren ontwikkelen. Ook wanneer het kind beperkt is. In Nieuw-West krijgen veel kinderen met een beperking thuis niet de juiste begeleiding. Vaak omdat het voor de ouders nieuw is en ze niet weten hoe ze ermee om moeten gaan. Ouders voelen zich vaak hopeloos, verdrietig en schamen zich om erover te praten.

Het Moedernetwerk

Leila Badaou zag dit regelmatig in haar werk als begeleider in de zorg voor kinderen met een beperking gebeuren: “Als ik soms de verhalen hoor, denk ik bij mezelf hoe heeft het zo ver kunnen komen?” Ze zag hoe moeders in een negatieve spiraal terecht kwamen en er met niemand over durfden te praten. Ze besloot actie te ondernemen. Zo ging ze in haar vrije tijd koffie drinken met deze moeders en kwam ze bij hen thuis. Door het vertrouwen dat ze in haar kregen, leerde ze de thuissituatie beter kennen en zag en hoorde ze wat het kind echt nodig had. Omdat het wantrouwen richting grote instanties in Nieuw-West groot is, bemiddelde ze tussen het gezin en deze instanties. Ook steeds meer andere organisaties wisten Leila te vinden als er meer tijd en aandacht nodig was voor het kind in een bepaalde thuissituatie.

Leila wilde alle moeders die zij sprak bij elkaar brengen. Zo begon ze Het Moedernetwerk. Een stichting waar moeders bij elkaar komen om kennis en ervaringen met elkaar uit te wisselen. Zo helpen ze elkaar en gaan ze meer in hun kind geloven, op onderzoek uit naar de talenten van hun kind en leren ze verder kijken dan de beperking. Voor Leila is dit heel belangrijk: Ik geef kinderen met een beperking graag een stem, ze zijn er en dat moeten we niet vergeten.”

Speelgroep Plus

Sinds een jaar werkt Leila ook op de speelgroep Plus, een groep waar ze kinderen met een beperking en hun ouders begeleid. In Nieuw-West zijn er verschillende organisaties die passende hulp aanbieden voor kinderen met een beperking. Toch kunnen niet alle gezinnen die hulp nodig hebben daar terecht. Veel organisaties hebben een wachtlijst van één of twee jaar. Dit is een groot probleem voor ouders die net ontdekt hebben dat hun kind een beperking heeft. Want hoe eerder je erbij bent en het kind goed opvangt, hoe beter het voor de ontwikkeling van het kind is.

Verschillende partijen, waaronder SEZO, OKT en Het Moedernetwerk voelden de noodzaak om deze kinderen en hun ouders te helpen. “Iedereen weet dat er wachtlijsten zijn en het kon niet langer meer wachten”, vertelt Leila.

Samen hebben zij, als onderdeel van het Nationaal Programma Samen Nieuw-West, de speelgroep Plus opgericht. Dit is een plek waar ouders en kinderen vanaf 2,5 à 3 jaar oud met een beperking terecht kunnen. SEZO verzorgt de locatie, het OKT onderhoudt contact met de gezinnen die op de wachtlijsten staan of verwijst gezinnen door, en Het Moedernetwerk verzorgt een programma om de ouders en kinderen te begeleiden. Dit gaat allemaal buiten het bestaande beleid en systeem om. “Het is belangrijk dat ouders bij hun kinderen blijven en zien hoe het kind zich tijdens de activiteiten gedraagt. Zo neem je ze mee in de ontwikkeling van het kind en leren ze samen. Ook hebben ouders onderling meer contact met elkaar, dat is ook heel belangrijk. Door samen te werken met de verschillende partijen is er snel iets gerealiseerd wat voor de ouders en kinderen uit Nieuw-West heel fijn is. Het zijn van gelijkwaardige partners is daarin essentieel”, vertelt Leila.

Toekomst

Eén speelgroep Plus in Nieuw-West is niet genoeg. Er zijn veel meer ouders en kinderen die de hulp hard nodig hebben. Het moet volgens Leila een blijvend voortraject worden voor kinderen met een beperking. En niet alleen in Geuzenveld. Zo zijn kinderen voorbereid en stromen ze makkelijker door naar de dagbesteding of het speciale onderwijs. Ze weten dan bijvoorbeeld al hoe ze op een stoel moeten zitten of hoe ze met andere kinderen kunnen spelen. Dit vergemakkelijkt het ook weer voor de medewerkers op de dagbesteding of in het onderwijs.

Het enige wat nog mist is een vaste locatie in Nieuw-West en goed getrainde mensen zodat er meerdere groepen kinderen per dag begeleid kunnen worden. Hier is Leila hard naar op zoek. Ook streeft ze naar een inclusief Nieuw-West: “Mijn droom is een plek voor kinderen met een beperking waar ze toegang krijgen tot o.a. spel, sport, en kunst en waar ouders elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar in gesprek gaan. Waar ze het gevoel van thuiskomen hebben en alles durven te delen. En uiteindelijk dat kinderen met een beperking overal in de reguliere programma’s in Nieuw-West terecht kunnen.”

Wil je meer weten over de speelgroep Plus?

Neem contact op met Leila Badaou: info@hetmoedernetwerk.nl of mail naar samennieuwwest@amsterdam.nl